Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde detaylı olarak anlattığı, kayıtlarına Kırım Tatarları arasında rastlanan geleneksel döner kebap, Anadolu’da yaptığımız uzun ve titiz araştırmalardan sonra oluşturduğumuz formülüyle Tatar Salim Döner Lokantası’nda…
Tatar Salim Döner Lokantası, sunduğu eşsiz döner ve hizmet anlayışı ile İstanbul’un en seçkin dönercisi olarak anılmaktadır…
Döner geleneğinin tadını özleyen herkesi Ataşehir ve Kadıköy’deki lokantalarımıza bekliyoruz…
Tatar Salim Döner Lokantası’nda, titizlikle hazırladığımız gurme dönerin yanısıra; şefimizin süzme mercimek çorbası, taze çoban salatası, kendi ayranımız ve Tatar Salim’in özel sütlacı da misafirlerimizin beğenisine sunuluyor…
1855 tarihli bir fotoğraf. Fotoğrafı çeken James
Rodbertson, fotoğrafın çekildiği yer ise İstanbul
1947’de, İstanbul’da döner ustası
Osmanlı zamanında dönerci ve askeri öğrenciler
Tarihten gelen lezzet ve misafirperverlik anlayışı…
Kış geceleri bütün Kırım Vilayetinde oda sohbetleri edip nice çeşit helvalar, yemekler ve çeşit çeşit şaraplar yenilip içilip kış günlerini has sohbetle geçirirler.
Hatta o has sohbet geceleri bir semiz kuzu kurban edip, dilim dilim edip, bir demir kebap şişine eti geçirip iki başları ince ortası kalın, eti düzgünce dizerler ki bir zerre yeri birinden taşra dizmezler. Sonra bir araba tekerleğini kırıp kebap altına yavaş yavaş yakarak ateş edip bir çeşit kebap pişirirler ki sanki ilik olur.
Tatar arasında böyle pişmiş kebabı yemiş ve 100 okka boza içmiş Tatar çoktur. İşte bu derece hoş, yumuşak ve taze kebap pişirirler ki yeryüzünde öyle kebap pişmesi ihtimali yoktur. Araba tekerleğiyle pişirmek Tatar arasında şarttır.
Evliya Çelebi / Seyahatname
Tarihten gelen lezzet ve misafirperverlik anlayışı…
“Heyhat Ovası’nda Tatarın birine bir Nogay Tatarı konuk olmuş. Oba sahibinin bu misafir Nogayı, saygı gösterip ağırlaması lazım gelir. Meğer oba sahibinin gelini varmış ki canından aziz imiş. Hemen bir semiz kuzu kesip, gelininin araba tekerleğinin birini kırıp kebap pişirmiş. Ne çare o sıra odun yok. O zamandan beri Tatar kavmi arasında birbirlerine saygıdan araba tekerleğinde pişmiş kebabı yedirip birkaç kulplu kadeh bozayı içirirler.”
Evliya Çelebi / Seyahatname
İstanbul’da döner ustası…
1917’de dönerci ustaları